Puhe Wassan asukkaiden juhannusjuhlassa

21.06.2022

PUHE WASSAN ASUKKAIDEN JUHANNUSJUHLASSA 21.6.2022
Niin se aika rientää ja olemme täällä tänään juhlimassa keskikesän juhlaa, juhannusta.
Juhannus on alun perin muinaisuskonnollinen juhla, joka juontaa juurensa satojen ja satojen vuosien taakse. Juhannus liitetään kirkkoon sitä kautta, että sitä vietetään Johannes Kastajan syntymäpäivän muistoksi, jonka mukaan se on myös nimensä saanut.
Täällä Lounais-Suomessa me käytämme Juhannuksesta myös termiä Minttumaari. Kyseinen termi tulee ruotsinkielisestä keskikesää tarkoittavasta termistä ’midsommar’.
Suomalaiseen juhannuskulttuuriin kuuluvat kiinteästi mökkeilyjuhannussauna, juhannuskoivut oven pieliin, lipunnosto salkoon sekä kokon polttaminen. Merikarvialla myös juhannusaaton toritapahtuma on vertaansa vailla.
Olen usein miettinyt miksi juhannuksen jälkeen sanotaan että kesä on ohi? Sanonta menee, että juhannuksen jälkeen kesä on ohi. Kuulostaahan se hullulta, mutta onhan se totta, että juhannuksesta tosiaan alkaa päivät lyhentyä ja mennään kohti syksyä. Kaikesta huolimatta olen sitä mieltä, että tästä juhannuksesta kesä oikeastaan vasta alkaa.
 
Mielestäni näin juhannuksen aikaa Suomen luonto on kauneimmillaan, juhannusruusut  syreenit kukkivat ja kaikki luonnonkukkien loisto on kauneimmillaan.
Itse tykkään istua pihakeinussa ja tuoksutella niitä kaikkia ihania tuoksuja, joita luonto meille tällähetkellä tarjoaa. Unohtamatta hyttysiä, jotka vahvasti kuuluvat meidän suomalaisten kesään.
Monet meistä muistavat sen aherruksen kodeissa juhannus siivouksen merkeissä. Koti pitää puunata katosta lattiaan, pölyt pitää pestä joka nurkasta ja joka kaapista myös matot pitää pestä. Mikä sen hienompaa kun laittaa puhtaat matot lattiaan, jotka tuoksuvat mäntysuovalta. Pihatyöt odottavat vuoroaan, mutta kaikki pitää saada juhannukseksi kuntoon. Jokainen meistä varmaan muistaa lämmöllä sitä hössötystä jota Juhannus meissä saa aikaan.
 
 
 
Kaikin puolin me elämme nyt kunnassa muutosten aikaa……
Merikarvialla on aina haluttu panostaa ikäihmisiin ja heidän palveluihin. Merikarvia pääsi Porin perusturvan vetämään ikäihmisten esteettömän asumisen hankkeeseen.
Hankkeen myötä ollaan tällä alueella tehty laajat kuntokartoitukset, joiden pohjalta on laadittu suunnitelmia alueen kehittämisen kannalta.
Tätä wassan aluetta halutaan kehittää turvallisemmaksi paikaksi asua. Ensi maanantaina Merikarvian kunnanvaltuusto tekee päätöksen tuosta vanhasta valintatalon kiinteistöstä. Mikäli valtuusto hyväksyy kaupan niin tontilla oleva kiinteistö tullaan purkamaan ja se alue tonttina tulee osaltaan mahdollistamaan tämän alueen kehittämisen.
Merikarvia haluaa profiloitua ikäystävällisenä kuntana ja haluamme luoda ikäihmisille parhaat mahdolliset puitteet asumiseen tulevaisuudessa.
Ensi vuoden 2023 alusta myös hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Ensi vuoden alusta kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut siirtyvät yhden ison organisaation hoidettavaksi. Satakunnan maakunnan kokoiselle hyvinvointialueelle.
Ensivuoden alusta toiminnat jatkuvat totuttuun perinteiseen malliin. Merikarvian terveyskeskus jatkaa toimintaansa vanhaan malliin. Kotihoidon palvelut ja Kiilarinteen asumisyksikkö jatkavat myös tahoillaan toimintaansa.
Tällähetkellä rakennetaan ison organisaation hallintoa ja virkamiesjohtoa. Syksyllä varsinainen työ mm. lautakuntatasolla käynnistyy.
Uudistuksen tarkoituksena on taata, että palvelut ovat helposti saatavilla ja joustavasti yhteensovitettavissa jokaisen meidän elämäntilanteen ja tarpeittemme mukaisesti.  Tarjolle tulee uusia digipalveluja, jotka helpottavat ja nopeuttavat asiointia. Missään nimessä emme saa unohtaa perinteisiä kasvokkain tarjottavia palveluita ja puhelinpalveluita, näitä on myös tarkoitus kehittää. Valikoimaan tulee tulevaisuudessa myös liikkuvia palveluja – osan palveluista voit saada mm. kotiisi, kouluun, kirjastoon tai muualle lähiympäristöösi.

Uskon, että vielä ensivuoden aikana emme huomaa muutosta jokapäiväisessä arjessamme vaan palvelutuotanto pyörii vanhaan malliin.
 
 
 
Merikarvian vanhus- ja vammaisneuvosto jatkaa täällä toimintaansa. Hyvinvointialueelle valitaan maakunnallinen vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto. Näihin neuvostoihin valitaan myös jokaisesta kunnasta edustus.
Tänä vuonna neuvosto on ollut mukana työstämässä kunnan hyvinvointisuunnitelmaa, joka tullaan ensi maanantaina kunnanvaltuustossa hyväksymään. Hyvinvointisuunnitelmassa on huomioitu ikäihmisten tahtotila palveluiden, resurssien, harrastamisen ja välittämisen osalta. Näihin osa-alueisiin on luotu toimenpiteet ja omat mittarit seurantaan.
Myös tältä osalta neuvosto seuraa hyvinvointisuunnitelman toteutumista jatkossa.
Kunnassamme on myös aloittanut toimintansa etsivän vanhustyöntyöryhmä, jossa myös neuvostostamme edustaja työryhmässä. Työryhmän tarkoituksena on etsiä ratkaisumalleja kuntamme yksinäisten ikäihmisten löytämiseksi.
Etsivän vanhustyön avulla voidaan auttaa ja tukea hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa olevia ikäihmisiä, kuten esimerkiksi kertoa ja ohjata palveluiden ja toimintojen piiriin, kiinnittää lähiyhteisöön, vähentää yksinäisyyden kokemuksia ja lisätä ikäihmisten osallisuuden kokemuksia vapaaehtois- tai ryhmätoiminnan avulla, auttaa jäsentämään ja sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen sekä löytämään ikäihmisen arkeen muita ratkaisuja, jotka auttavat häntä pitkäkestoisesti. Tärkeää on, että kukaan meistä ei jää yksin vaan kaikista välitetään.
Vanhus- ja vammaisneuvosto on tänä vuonna ensimmäistä kertaa tavattavissa yhdessä nuorisoneuvoston edustajien kanssa 9.7. Meripäivillä.
Tervetuloa tapaamaan ja keskustelemaan mieltä painavista asioista.
Mikäli mieltäsi painaa jokin asia, josta haluat puhua niin rohkeasti vaan yhteyttä meihin neuvoston jäseniin. Sitä varten me olemme.

tässä yhteydessä haluan neuvoston puolesta kiittää Helenaa tämän juhlan valmisteluista. Isot kiitokset myös esiintyjille ja vapaaehtoisille, jotka ovat olleet avustamassa juhlan järjestelyissä.
Isot kiitokset myös teille jokaiselle vieraalle, juhla ei olisi mitään ilman teitä.
 

Haluan toivottaa teille kaikille hyvää Juhannusta, Kesä on kyllä ehdottomasti ihmisen parasta aikaa!

21.06.2022Puhe Wassan asukkaiden juhannusjuhlassa
08.10.2022Tervehdyspuhe vanhustenviikonjuhlassa
08.01.2022Mitä hyvinvointi minulle merkitsee?
04.11.2021TULEVAISUUDEN HYVINVOINTIALUE, SISÄLTÄÄ SINUN TERVEYSPALVELUT
18.10.2021HYVINVOINTIALUE PIENEN KUNNAN UHKA VAI MAHDOLLISUUS
04.10.2021PUHEENJOHTAJAN TERVEISET VANHUSTENVIIKOLLE
27.09.2021Valtuustoaloite koulu-psykologin palveluiden riittävä saanti turvattava
08.04.2021Ajatuksia koronan keskeltä
30.03.2021Ikäihmisten asumispalveluiden kehittäminen
01.12.2020Puheenjohtajan tervehdys kehitysvammaistenviikolla 2020

Siirry arkistoon »