HYVINVOINTIALUE PIENEN KUNNAN UHKA VAI MAHDOLLISUUS

18.10.2021

Nyt menossa ehdokashankinta tammikuulla pidettäviin vaaleihin käy vilkkaana. Puolueet etsivät ehdokkaitaan ja samalla käydään keskustelua siitä, että kuinka tulevien vaalien äänestysprosentti uhkaa jäädä matalaksi. Ehdokasasettelun näen todella tärkeänä erityisesti pienten kuntien asukkaiden kannalta. Ehdolle pieniin kuntiin tarvitaan osaavia ja yhteistyöhaluisia ehdokkaita, joilla on mahdollisuus kerätä ääniä puolue- ja kuntarajojen yli.


Tässä joku aika sitten saimme lukea lehdestä, että kuinka suurin osa pienistä kunnista on jäämässä ilman edustajaa isojen kuntien ja kaupunkien napatessa aluevaltuustopaikat. Näin pienen kunnan asukkaana olen tästä skenaariosta todella huolissani. Tosi asiahan on, että aluevaltuustoissa päätetään koko hyvinvointialueen, ei pelkästään yksittäisen kunnan asioista. Osaako kaikki valtuutetut asettua pienen kunnan asemaan mm. palveluverkosta päätettäessä. Uskallan väittää, että ei osaa. Siksi me tarvitsemme myös pienen kunnan äänen kuuluviin.

Kuinka tulemme herättämään ihmisten kiinnostuksen tuleviin tärkeisiin vaaleihin?
Tulevat hyvinvointialuevaalit tulevat koskettamaan meitä jokaista. Hyvinvointialueelta saamamme palvelut ovat äärimmäisen tärkeitä ja meidän jokaisen arkea koskettavia. Jokainen meistä tarvitsee ko. palveluita elämänsä aikana syntymästä kuolemaan asti ja sillä välillä.  Uskon, että jokaista meitä kiinnostaa kuinka tulevaisuudessa tulemme saamaan lähipalvelut ja kuinka tulemme ne turvaamaan jokaisessa kunnassa.

Valituksi tulevat aluevaltuutetut ovat avainasemassa kun päätetään mm. millaisia palveluja jatkossa hyvinvointialueella tarjotaan ja kuinka ne tuotetaan, palveluverkon laajuutta ja hoitoon pääsyä. Näen todella tärkeänä, että päättämässä on myös maakuntamme reuna-alueilta kotoisin olevia valtuutettuja. Ellei näin ole niin näen riskin palveluiden keskittämisellä keskuskaupunkeihin.

Hyvinvointialueiden tavoitteena on palveluiden yhdenvertaisuus ja oikea palvelu oikeaan aikaan. Minkälaisia muutoksia yhdenvertaisesti tuotettavat palvelukokonaisuudet tuovat mukanaan? Pelkona on, että pahimmillaan se tarkoittaa joissakin kunnissa nykyisen palvelutason laskua. Varmasti myös tiettyjä palveluja tullaan alueella keskittämään. Uskon, että tämä ei ole pelkästään uhka meille pienille kunnille vaan myös mahdollisuus saada laajempia palvelumuotoja, joihin kaikilla kunnilla ei ole tällä hetkellä taloudellisesti mahdollisuutta.

Marika Uimaluoto
SDP
Merikarvian kunnanhallituksen puheenjohtaja

21.06.2022Puhe Wassan asukkaiden juhannusjuhlassa
08.10.2022Tervehdyspuhe vanhustenviikonjuhlassa
08.01.2022Mitä hyvinvointi minulle merkitsee?
04.11.2021TULEVAISUUDEN HYVINVOINTIALUE, SISÄLTÄÄ SINUN TERVEYSPALVELUT
18.10.2021HYVINVOINTIALUE PIENEN KUNNAN UHKA VAI MAHDOLLISUUS
04.10.2021PUHEENJOHTAJAN TERVEISET VANHUSTENVIIKOLLE
27.09.2021Valtuustoaloite koulu-psykologin palveluiden riittävä saanti turvattava
08.04.2021Ajatuksia koronan keskeltä
30.03.2021Ikäihmisten asumispalveluiden kehittäminen
01.12.2020Puheenjohtajan tervehdys kehitysvammaistenviikolla 2020

Siirry arkistoon »