Puheenjohtajan tervehdys kehitysvammaistenviikolla 2020

01.12.2020

Puheenjohtajan tervehdys kehitysvammaistenviikolla

KOHTAA MUT!

Aina joulukuun ensimmäisellä viikolla vietetään kehitysvammaisten Tukiliiton paikallisyhdistykset ja Me Itse -yhdistyksen paikalliset ryhmät sekä muut toimijat viettävät valtakunnallista kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien teemaviikkoa 1. – 7.12.


Viikon aikana eri puolella Suomea järjestetään tänäkin vuonna mm. korttitempauksia ja erilaisia tapahtumia, joissa halutaan tuoda esille kehitysvammaisten oikeuksia. Tämän vuoden teemaksi on nostettu toimeentulo ja viikon slogan on ”Irti köyhyydestä. Työstä palkkaa”

Suomi on sitoutunut noudattamaan YK:n vammaissopimusta, sen 28 artikla koskee vammaisten henkilöiden oikeutta riittävään elintasoon ja sosiaaliturvaan. Arviolta vain 500 – 600 kehitysvammaista ihmistä on palkkatyössä. Luku voisi olla moninkertainen, jos yhteiskunnan tahto ja palvelut tukisivat työllistymistä. Suurin osa kehitysvammaisista ihmistä joutuu selviämään eläkkeellä. Viikon aikana järjestettävillä tapahtumilla halutaan herätellä ja muistuttaa, että pieni takuueläke on monelle kehitysvammaiselle ihmiselle ainoa tulonlähde. Täysi takuueläke on 834,52 euroa kuussa, joten monet joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen. Se ei ole pysyvä ratkaisu, koska tuki on tarkoitettu tilapäiseksi avuksi.

Me Itse ry on tehnyt Kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien viikon julkilausuman. Jossa on haluttu tuoda esille miksi monet ovat köyhiä?

Julkilausumassa todetaan, että kun vammainen opiskelija valmistuu, hän ei pääse työelämään. Liian usein vammainen nuori ohjataan suoraan työkeskukseen tai hän joutuu tehtäviin, jotka eivät vastaa juuri hankittua ammattia. Kaikilla tukea tarvitsevilla ihmisillä pitää olla oikeus työhön valmentajan palveluihin.

Me Itse ry edustaa ihmisiä, joilla on kehitykseen liittyvä vamma. Yhdistys on huolissaan siitä, että monet vammaiset ihmiset ovat köyhiä. Miksi he eivät saa palkkatöitä? Miksi he eivät saa työstä palkkaa?

Uuden arvion mukaan Suomessa on hieman yli 30 000 työikäistä kehitysvammaista ihmistä. Silti vain pieni osa, noin 500 – 600 henkilöä tekee työsuhteista palkkatyötä. Tuhansilla kehitysvammaisilla on koulutus ja halua työntekoon. On arvioitu, että 3 000 kehitysvammaista ihmistä voisi työllistyä palkkasuhteiseen työhön jos heille annettaisiin siihen mahdollisuus.

Merikarvian Me itse -porukka järjestää Facebook Livessa ”riahan”. Facebookissa voi myös seurata Tukiliiton vartin pituisia, selkeästi puhuttuja tietoiskuja: Merikarvian Me Itse -porukan kanssa ovat yhteistyössä Merikarvian kansalaisopisto, Merikarvian työkeskus, Osallisuus-teatteri, Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ry. MEKA TV ja koko Satakunnan meikäläiset Merikarvian pikkujouluriaha (Facebook Live)
maanantaina 7.12. kello 12 – 13
live-esitys Facebookissa tai katso myöhemmin YouTubessa.

Julkilausuma päättyy sanoihin, jotka mielestäni puhuttavat.
Palvelu palveluna – työ työnä! Arvoisat työnantajat ja Suomen hallitus! Emme halua olla menoerä! Me haluamme rakentaa Suomea yhdessä muiden kanssa. Me voimme tehdä työtä kukin kykyjemme mukaisesti. Suomi tarvitsee lisää työllisiä. Me Itse haluamme olla mukana. Kuka ottaa kopin?

21.06.2022Puhe Wassan asukkaiden juhannusjuhlassa
08.10.2022Tervehdyspuhe vanhustenviikonjuhlassa
08.01.2022Mitä hyvinvointi minulle merkitsee?
04.11.2021TULEVAISUUDEN HYVINVOINTIALUE, SISÄLTÄÄ SINUN TERVEYSPALVELUT
18.10.2021HYVINVOINTIALUE PIENEN KUNNAN UHKA VAI MAHDOLLISUUS
04.10.2021PUHEENJOHTAJAN TERVEISET VANHUSTENVIIKOLLE
27.09.2021Valtuustoaloite koulu-psykologin palveluiden riittävä saanti turvattava
08.04.2021Ajatuksia koronan keskeltä
30.03.2021Ikäihmisten asumispalveluiden kehittäminen
01.12.2020Puheenjohtajan tervehdys kehitysvammaistenviikolla 2020

Siirry arkistoon »