Ikäihmisten asumispalveluiden kehittäminen

30.03.2021

Ikäihmisten asumispalveluiden kehittäminen

Merikarvialla olemme aina halunneet varmistaa iäkkäiden kuntalaisten paras mahdollinen hoiva ja huolenpito. Olemme keventämässä vanhuspalvelurakennetta ilman ympärivuorokautisen hoidon voimakasta alasajoa.  Samalla meidän tulee nyt miettiä tilalle erilaisia kevyempiä asumisratkaisuja ja toimintamalleja, jolloin myös ympärivuorokautisen hoidon tarve vähenee. Unohtamatta jo olemassa olevien asumispalvelujen kehittäminen.

Iäkkäiden asumiseen liittyvät kysymykset ovat ajankohtaisia ja koskettavat ihan meitä jokaista.
Meidän tulee miettiä yhdessä erilaisia iäkkäiden asumisen toimintamalleja. Millaisessa asunnossa juuri sinä haluaisit asua?
Itse henkilökohtaisesti haluaisin asua asunnossa, jossa tuntisin itseni kotoisaksi ja turvalliseksi. Päivittäin tarvitsemani palvelut olisivat kävelymatkan päässä.

Asumisympäristö osaltaan vaikuttaa jokaiselle meille varmasti paljon. Ympäristö, jossa voimme tehdä itsellemme tärkeitä asioita ja joissa tekeminen on helposti saavutettavissa. Entä sitten kun kotona ei enää päivittäiset kodintyöt onnistu ja kunto heikkenee sen verran, että ruoanlaitto ja siivoaminen eivät tahdo luonnistua. Erityisen tärkeää tällöin asumiseen liittyvät ratkaisut tulevat ajankohtaiseksi kun toimintakyvyssämme on syystä tai toisesta vajeita ja asumisen tueksi tarvitsemme palveluita.

Yksinäisyys ja turvattomuus on monen ikääntyneen ongelma ja yksin asuminen lisää tutkimusten mukaan yksinäisyyttä. Tarvitsemme varmasti myös yhteisöllistä asumismuotoa. Yhteisöllisyydellä voimme lisätä iäkkäiden asumisviihtyvyyttä ja vähentää yksinäisyyden ja turvattomuuden tunnetta. Tässä perhehoito ja ryhmäkodit ovat mielestäni loistavia vaihtoehtoja. Perhehoitoa on Merikarvialla saatavilla ja sitä tarvitaan varmasti lisää kysynnän kasvaessa.

Muistamattomuus lisääntyy ja tuo omat haasteensa turvalliseen asumiseen. Toimintamalleja mietittäessä tulee myös ottaa huomioon muistiystävällisen asumisympäristön luominen.

Samalla kun mietimme erilaisia ratkaisuja ja toimintamalleja meidän tulee myös samalla kehittää tukipalveluja ja niiden saatavuutta.

Jokaisella on oikeus asua kotona niin kauan kuin haluaa. Kaikilla tulee olla oikeus päästä ympärivuorokautiseen hoitoon silloin kun kotona asuminen ei ole enää turvallista.

Merikarvian vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja
Marika Uimaluoto

21.06.2022Puhe Wassan asukkaiden juhannusjuhlassa
08.10.2022Tervehdyspuhe vanhustenviikonjuhlassa
08.01.2022Mitä hyvinvointi minulle merkitsee?
04.11.2021TULEVAISUUDEN HYVINVOINTIALUE, SISÄLTÄÄ SINUN TERVEYSPALVELUT
18.10.2021HYVINVOINTIALUE PIENEN KUNNAN UHKA VAI MAHDOLLISUUS
04.10.2021PUHEENJOHTAJAN TERVEISET VANHUSTENVIIKOLLE
27.09.2021Valtuustoaloite koulu-psykologin palveluiden riittävä saanti turvattava
08.04.2021Ajatuksia koronan keskeltä
30.03.2021Ikäihmisten asumispalveluiden kehittäminen
01.12.2020Puheenjohtajan tervehdys kehitysvammaistenviikolla 2020

Siirry arkistoon »