PUHEENJOHTAJAN TERVEISET VANHUSTENVIIKOLLE

04.10.2021

Tällä viikolla olemme saaneet viettää valtakunnallista vanhustenviikkoa. Tänä vuonna viikon teemana on ollut LUONTO ANTAA VOIMAA.

Vanhustyön keskusliitto on halunnut nostaa viikon teeman avulla meille kaikille tärkeän luonnon ja luonnon merkityksen meidän hyvinvoinnin.
Luonnossa oleskelu ja liikkuminen lisäävät meidän hyvinvointia ja terveyttä. Luonto auttaa palautumaan stressistä ja unohtamaan arjen huolet sekä parantaa mielialaa. Kuinka moni meistä on tietoisia niistä vaikutuksista, jotka ilmenevät muun muassa verenpaineen alenemisena ja sydämensykkeen tasoittumisena. Uskoisin, että aika harva meistä.

Luonto vaikuttaa myönteisesti myös sitä kautta, että se saa meidät liikkumaan ja tarjoaa mahdollisuuksia sosiaaliseen kanssa käymiseen. Luontoympäristöllä on kuitenkin ulkoiluseuraa suurempi merkitys emotionaaliseen hyvinvointiin.

Tällä viikolla on ollut jokaiselle viikonpäivälle nimetty teemapäivä. Tänään torstaina vietetään valtakunnallista iäkkäiden ulkoilupäivää ja päivä on teeman mukaisesti liikuntaa ja ulkoilua luonnossa. Tämä on myös osana VIE VANHUS ULOS-kampanjaa.

Tällä hetkellä saamme nauttia luonnon monipuolisesta värien maailmasta. Syksy on mielestäni yksi parhaimmista vuoden ajoista ulkoilla. Luonnon väriloiste kutsuu meitä liikkumaan ja ihailemaan. Luontoon pääseminen ei ole meille kaikille itsestäänselvyys. Monet eri rajoitteet vaikeuttavat liikkumista. Tutkimuksen mukaan lähes puolella 75 vuotta täyttäneistä on vaikeuksia 500 metrin kävelyssä, suuria vaikeuksia on vajaalla kolmanneksella. Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja haluaa edistää niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat siihen apua ja seuraa. Haluan kannustaa teitä jokaista hakemaan ystävää, tuttavaa tai naapuria ulos kävelylle tai vaikka ihan penkille istumaan ja nauttimaan luonnosta ja sen upeista maisemista.

Myönteisesti meihin ihmisiin vaikuttaa myös eläimet. Eläimet on haluttu myös nostaa tämän viikon teemapäiväksi. Tutkimuksissa on todettu, että jo pelkkä eläimen läsnäolo voi saada aikaan ihmisessä rauhoittavia vaikutuksia. Monella meistä omakohtaista kokemusta siitä, miten eläimet parantavat mieliala ja piristävät elämää. Eläimen kosketus ja läheisyys tuovat lohtua ja tukea meille.
Jokainen meistä muistaa miltä tuntuu kun koira tulee iloisena vastaan häntä heiluen märän kuononsa kanssa tai kissa tulee syliin ja odottaa silittämistä ja palkitsee meidät kehräämisellään.

Tänä päivänä on yleistynyt myös hoitokodeissa vapaaehtoisten tekemät kaverikoira- vierailut. Näiden vierailujen tarkoituksena on parantaa ihmisten hyvinvointia, antaa virikkeitä ja parantaa elämänlaatua.

Luonto myös antaa meille paljon. Luonnon antimet näin syksyllä ovat parasta. Moni miestä tykkää käydä mm. mustikassa, puolukassa tai sienessä. Mikä sen parasta onkaan kuin itse poimituista puolukoista valmistettu vispipuuro tai itse poimituista sienistä tehty muhennos.

Nyt uutena tälle viikolle Valio on yhteistyössä laatinut ruokalistan, joka löytyy valion kotisivuilta nimellä vanhustenviikon menyy. Siellä löytyy jokaiselle päivälle ehdotus päivän menusta, kahvin kanssa tarjottavasta sekä proteiinipitoinen vaihtoehto.

Luonto antaa nyt meille parastaan, nautitaan siitä. Haluan toivottaa teille kaikille oikeen voimaannuttavaa vanhustenviikkoa.

21.06.2022Puhe Wassan asukkaiden juhannusjuhlassa
08.10.2022Tervehdyspuhe vanhustenviikonjuhlassa
08.01.2022Mitä hyvinvointi minulle merkitsee?
04.11.2021TULEVAISUUDEN HYVINVOINTIALUE, SISÄLTÄÄ SINUN TERVEYSPALVELUT
18.10.2021HYVINVOINTIALUE PIENEN KUNNAN UHKA VAI MAHDOLLISUUS
04.10.2021PUHEENJOHTAJAN TERVEISET VANHUSTENVIIKOLLE
27.09.2021Valtuustoaloite koulu-psykologin palveluiden riittävä saanti turvattava
08.04.2021Ajatuksia koronan keskeltä
30.03.2021Ikäihmisten asumispalveluiden kehittäminen
01.12.2020Puheenjohtajan tervehdys kehitysvammaistenviikolla 2020

Siirry arkistoon »